Chorvatská kuchyně

   

Chorvatské kuchyně  - recepty

Charakteristika chorvatské kuchyně

Chorvatská kuchyně je velmi různorodá. Na její vývoj měla vliv především pestrá historie této země. Po staletí se zde střídali mocenské zájmy evropských a asijských mocnářstev. Není tedy divu, že v místním jídelníčku najdeme orientální vlivy smíšené se středomořskými a evropskými.

Chorvatská kuchyně vykazuje rozmanitost i z geografického pohledu. Jiné stravovací návyky najdeme v slavonské oblasti, jiné v jiných vnitrozemských oblastech země a jiné v Dalmácii. Vnitrozemské části jsou z gastronomického pohledu blíže jídelníčku střední Evropy. Z masa se zde vyskytuje zejména jehněčí, beranina nebo vepřové maso. Drůbež zde nezastává významnou pozici. Obecně jsou vnitrozemská jídla silně kalorická.

Z našeho pohledu se jeví exotičtější jídelníček, který je charakteristický pro pobřežní oblasti, z nichž největší část zabírá Dalmácie.

Chorvatská kuchyně - PražmaLze říct, že Dalmatská kuchyně je typickým příkladem zdravé středomořské stravy. Na stole by neměli chybět ryby, mořské ovoce, olivy nebo  čerstvá i dušená zelenina. Je zvláštností, že ryby jsou v Chorvatsku poměrně drahé. Cena kvalitní ryby v restauraci může dosahovat i přes 1000 kč za kilo. Často se setkáváme s dělením kvality ryb na 3 kategorie. Za 1. třídu je nutno pochopitelně sáhnout hlouběji do kapsy. Na jídelním lístku taky někdy není uveden přesný název ryby, ale uvádí se např. "bílá ryba". Do tohoto označení spadá více konkrétních druhů ryb (např. pražma středomořská). V "modrých" pak můžete najít např. makrelu nebo tuňáka.

Nejčastější formou přípravy ryb je pečení na roštu. Dalším způsobem je "brodet" čili dušené kousky ryby společně s cibulkou a rajčaty. Někdy se ryba rovněž podává vařená ("lešo"). Určitě stojí za ochutnání "girice". Jde o drobné rybky (sardinky), které se nekuchané a vcelku fritují na oleji. Jejich finální konsistence je poměrně suchá.

Z plodů moře jistě stojí za objednání grilované olihně ("lignje na žaru") nebo salát z chobotnice ("salata od hobotnice"). K drahším gurmánským požitkům patří bezpochyby langusta ("jastog"), který se připravuje na mnoho způsobů (např. vařené nebo grilované).

 

Pobřežní středomořský klimat poskytuje příznivé podmínky pro pěstování vinné révy a nalezneme zde široký výběr kvalitních bílých i červených vín. Dobré víno zde patří ke každému posezení nebo k jídlu. K podávanému vínu se často podává chlazená voda.

Pro české turisty není Chorvatsko pravým pivařským rájem a z dostupných místních piv lze doporučit jen málo : např. Kalovačko a Ožujsko.

K lepšímu trávení se na závěr podává rakije nebo ořechovka případně traverica. Ta poslední není dle mého soudu příliš valné chuti.

Speciality chorvatské kuchyně

Oliheň - grilovanáAsi neznámější specialitou chorvatské kuchyně je "pršut." Jde o typ šunky, která narozdíl od naší dostává svou charakteristickou chuť nikoliv uzením, ale sušením. Recept na konkrétní přípravu je hlídanou "tajností" každého výrobce. Ve všech průvodcích se nic moc víc, než že jde o pozůstatek po benátské nadvládě, nedovídáme. Podle některých zdrojů příprava spočívá v zatížená vepřové kyty velkými kameny na přibližně 2 dny. Účel tohoto počínání je vytlačit z cév zbytky krve. Následuje nakládání do koření (obvykle zde nebývá příliš mnoho druhů koření, aby se nepřekrývala chuť samotného masa. Následuje obalení v popelu a pomale sušení nad otevřeným ohněm. Masa musí být děláno v teplém nikoliv horkém vzduchu proudícím z ohniště. Po dvou dnech až týdnu se maso odkládá a nechává dosušovat na dobře větraném místě dalších několik měsíců. Konzumuje se syrový nebo se používá jako surovina k dalšímu vaření a pečení. V obchodech nejčastěji natrefíme na "dalmatski pršut" a "kraški pršut". Osobně doporučuji více dalmatský. Pršut v kombinaci s vínem nesmí chybět na žádném posezení místních obyvatel nebo při oslavách. Jde o poměrně drahý pokrm.

Další regionální specialitou je "paški sir". Název je odvozen od ostrova bičovaného ostrova Pag. Jde o ovčí sýr a pravý se pochopitelně vyrábí pouze zde. Podává se jako předkrm nebo jako nádivka do masa.

Jako ve všech evropských středomořský zemích se v Chorvatsku těší velké oblibě víno. Jedno z neznámějších je patrně "dignač". Toto červené víno se pěstuje na poloostrově Pelješac a údajně patří (nebo patřilo) k deseti nejlepším vínům na světě. Nutno podotknout, že oblast Pelješacu a ostrova Korčula je pro podobná vína typická. Jde vesměs o červená vína s výraznou plnou chutí, které poměrně dobře, v kombinaci s klimatem, lezou do hlavy. Dalším poměrně známem chorvatským vínem je "prošek". Jde o dezertní víno, které se vyrábí až po určitém stupni vyschnutí hroznů přímo na révě. Dosahuje se tak podstatně vyšší cukernatosti.

 

Restaurace

Až budete v Chorvatsku pokuste se alespoň občas vypustit stravu z konzerv a sáčku (jakou si bezpochyby bude většina z vás vařit na lodi nebo v kempu) a zajděte si do místních restaurací. Je to sice poměrně dražší, než v Čechách, ale jednou do roka to utáhnete. Možná budete zaraženi, že v restauracích od severu až na ji se vaří poměrně hodně podobná až standardizovaná jídla. Obvykle je kvalita připravených jídel velmi dobré úrovně. Najít fungující restauraci v Chorvatsku lze v sezóně najít podle dopravního označení i té nejmenší obce. Určitě tam nějaká bude.

Vzhledem k povinnosti používat elektronické kasy, můžete někde v Chorvatsku "narazit" na problém, že po objednání je vše na jednom účtu a pokud vás je pak víc platících, obsluha se někdy tváří nepříliš nadšeně. Většinou s tím ale problém mít nebudete.

V některých restauracích lze rovněž pozorovat, že po příchodu jsme okamžitě obslouženi. Ale i přes teoreticky dobrou rozcvičku od pivních středoevropských turistů, nejeví moc ochotu každou chvíli poletovat s dalším pivem. I zde jde rovněž o ojedinělý jev.

Je dobré vědět, že nás Chorvati považují za gurmánské barbary, když si k rybě místo vína objednáme pivo a ačkoliv už si museli zvyknout, je to pořád podobné, jak když si např. někdo u nás nalije v restauraci do piva sirup (tedy jev, který v některých zemích není ničím neobvyklým).

Pro lepší orientaci, kolik si připravit na útratu za pobyt v restauraci, přikládám tabulku s orientačními cenami a chorvatským názvem:

poznámka : 1 kn se pohybuje v rozmezí 4kč až 4.50 kč / kn

jídlo chorvatsky cena / HRK
polévka juha 10-20
ryba riba 150-300 /kg
smažené olihně pržene lignje 50-60
grilované olihně lignje na žaru 50-70
chobotnice - salát salata od hobotnice 40
vepřové svinjetina 40-50 /kg
hověží govedina 50-60 /kg
čavapčiči čevapčici 30-40
pizza pizza 35-55
rizoto rižot 30-40
brambory krumpir 10-15
hranolky prženy krumpir 10-15
salát salata 10-15
čaj čaj 6-10
kafe kava 6-10
pivo pivo 10-20
zmrzlina sladoled 4-5 / kopeček
chléb kruh 5,50-6,50
olivy masline  
mléko mlijeko 4,50-5,50

 

 

Poměrně často nacházíme v jídelníčcích ("jelovnik") masové nebo rybí porce (obvykle "plata" čili tác) pro dvě osoby. Téměř vždy se poměrně finančně oplatí, a zároveň máme možnost ochutnat více typů masa nebo mořských živočichů. Někdy bývá součástí ceny i příloha (nejčastěji hranolky, ale někde narazíte např. na "blitvu", což je směs špenátu a vařených brambor. Jako další typ přílohy "na stůl" je velmi často podáván chléb ("kruh"). Někdy je v ceně, jindy ne. Pokud v ceně není stojí do 4 kn za porci.

Slávka jedlá - vařenáV jídelníčku můžeme rovněž často nalézt poplatek za obsluhu. Pohybuje se kolem 7kn za účet a jde o ceníkovou formu "tuzéra". Osobně tento přístup považuji za korektní. Pokud uveden není, je výše provize obsluhy čistě na vás.

Obzvláště v rodinných restauracích bývá často obvyklé,že po zaplacení účtu přinese obsluha ještě domácí rakiji, traverici, nebo ořechovku. Tato služba je zdarma.

Vzhledem k tomu, že dovolená netrvá věčně a možná někteří z vás dostanou chuť si nějakou tu dobrotu i doma. Připravili jsme pro vás několik receptů z dalmatské kuchyně.


 

Vyhledat loď l Kapitánské kurzy l Kapitánské průkazy l Počasí Chorvatsko l Počasí Řecko l Meteorologie l Pojištění kauce l Partneři l Mapa stránek I Chorvatsko apartmány
EUROMARINA 2010
Chorvatsko apartmány I ShoreHotel I Windsurfing l eShop4U l MujAndilek
x